tisdag 17 november 2015

Bilder från september - november 2015

Bilder från Enkla Blommor


Sömntutor

Sömntutan växer mellan stenplattorna. Den vill ha det torrt och soligt, så trivs den bra. Det är bara att kasta ut frön var man vill att den ska växa, så kommer den med garanti.



Lättodlade örter

Körvel i kruka som står i fönsterkarmen


Mangold

Det blev också en massa ekologisk mangold i år. Också den steker jag snabbt i riktigt smör - bara så att den mjuknar lite - så gott! 





Chili

Den superheta chilin skördar vi också nu. Den här sorten är mycket het och kräver mod för ätas. Den passar dem som äter het chili ofta. Jag brukar äta en liten bit någon gång då och då. Man ska bara dricka mycket mjölk efter, det hjälper om man vill minska på den brännande känslan i mun och hals.

De flesta chili ska torkas och användas med måtta i mat. Jag fryser även ner några av dem och tar ut efter hand som de ska användas i maten. 

För er som har höns - ge hönorna några röda, gärna heta chili, deras hjärna reagerar inte som vår på chili och därför känner de ingen brännande känsla som vi gör. Men det som ska hända då, är att gulorna i äggen ska bli röda i stället. Prova och se. Om det finns någon som vågar prova, så får ni gärna höra av er till mig och skicka bilder på äggen.




Supergoda tomater som odlats på friland - i pallkrage och i stora krukor

Äntligen så är tomaterna mogna. Som vi har längtat efter att kunna skörda egna tomater. Den här sorten är vansinnigt god - det är nästan som att äta godis. Söta, men ändå fasta i konsistensen. De smakar sött även om man skördar dem när de är gulröda. Det växer så många tomater i vår trädgård. Jag tror att det växer cirka 50 tomater minst på varje tomatplanta och vi har sex av dem. Så cirka 300 tomater!!! Det kan det räcka med både tomater på mackan, och till att göra goda tomatsåser och även till att göra ketchup till barnen.



Röd rudbeckia

Den här fina rudbeckian har hamnat lite fel och växer helt själv bland gräs och höga jätteverbenor. Jag kommer att flytta den efter att den blommat färdigt.



Salladslök
Vi skördar en hel den av Enkla Blommors salladslök. Den är frisk, god och len i smaken. Den används flitigt i sallader, grytor och andra rätter. 



Salladslök

Så är det skördedags för salladslöken. Klipp bara av så mycket som behövs till maten eller salladen. Det är mycket god smak på den också!


Solros 

Det blev såklart några solrosor i år också. De har också klarat av att stå emot vinden i år igen. En solrossort som passar er som bor på ett blåsigt ställe.




Kryddtagetes i grönsakslandet. 

Jag direktsådde frön från tagesten och det fungerade utmärkt. 
Det växer flera tagetesplantor bland andra blommor och grönsaker. Bra - då de lockar till sig nyttodjur som i sin tur äter alla "skadedjur".
 


Tagetes

En söt kruka med kryddtagetes står precis vid ingången. Jag använder den ibland i salladen. Om den inte äts upp så får den lov att stå som dekoration där ute i stället.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar